En rejäl brasa friskar upp

I går satte Kasberget-Apalängens byalag fyr på den brasa som sedan den 1 mars byggts upp på Notudden. Det kom hundratals människor dit för att se det gamla brinna och säga välkommen till varandra och det nya.

I hälsningstalet sade jag ungefär så här:

Kära vänner, välkomna till Notudden!

Det är kvällar som denna som egentligen bara kan definieras med hjälp av orden från förriga kökarbon. Han satt i gryningen ute i havsbandet, såg solen stiga upp ur havet, kände värmen och hörde aoondaet från gudingarna. Han hade kaffekoppen fylld och sträckte lojt ut sig i vettaskåran och utbrast till sin kompis: ”Det var väl ändå en jävla tur att man inte sköt sig i vintras!”

Det är kanske att dra det för långt för så farligt är inte den mörka perioden av året. Men inte är det mycket som går upp mot den tid då knoppar brister och folk på nytt ses skrota omkring på gårdar och längs gator. Här på Notudden har vi samlats sedan urminnes tider för att säga adjö till vintern och välkommen till våren, värmen, solen och ljuset.

Det ryms som ni känner till en hel del i denna brasa. Som alla år. Här ligger de vanliga äppelträden, buskarna, stubbarna och en del andra saker som jag tror vi låter bli att redovisa. Det verkar nämligen ligga i den mänskliga naturen att närhelst en stor brasa ordnas ska allt sånt man inte riktigt vet vad man ska göra med, föras dit. Det är väl som det är det och elden sådan vi snart ska se den förstör allt!

De goda nyheterna är att vi i år ska ta det hela ett steg till och verkligen bränna sådant som står i vägen för varje samhälles utveckling. Avundsjuka, missunnsamhet, främlingsfientlighet, skitsnack och vanlig småsinthet. Allt sånt lägger vi på årets brasa. För visst vore det väl en välgärning om vi med jämna mellanrum kunde lägga våra små tillkortakommanden på en stor brasa, elda upp hela skiten och sedan ta nya tag. Det är både uppfriskande, nödvändigt och inspirerande att bränna upp och starta på nytt.

Som vi gör i kväll. Se er omkring. Upptäck vilka fantastiska människor som står runtom er och bredvid er. Skänk dem en tacksamhetens tanke och gratulera dem och dig själv till att ni just i dag är just här och har möjligheten att bo i ett av världens mest utvecklade och trygga samhällen. Det, mina vänner, är en välfärd vi aldrig får glömma bort. Och därför sätter vi i dag fyr på det gamla och ger plats för det nya!

Men innan dess vill jag från arrangerande Kasberget-Apalängens byalags sida rikta ett tack till Strandnäs FBK som med sin entusiasm och genuina hjälpsamhet är med och håller lågorna under kontroll. Jag vill också tacka Mariehamns stad som med hjälp av betydelsefulla bidrag gör det möjligt att hålla stadens sista byalag i skick.

Och jag vill framför allt att vi tillsammans hälsar våren välkommen med ett rungande fyrfaldigt hurra. Ta i från tårna så det hörs överallt. Våren leve!

Större än någonsin. Hetare än aldrig. Brasan vid Notudden var Big Mama bland åländska majbrasor. Och när allt brunnit ut, finns läge för förnyelse!

Hedersuppdraget att sätta fyr gick i år till Lisa Lignell på Åsvägen. Hon skötte det med bravur! Inte en sticka klarade sig när allt var över!

Kommentarer

Populära inlägg